Atlas

Atlas fasaden

Bilden ovan hittade jag på ett antikvariat. Den torde vara ritad under sent 1920-tal och föreställa Atlasbankens hus i hörnet av Mikaelsgatan och Regeringsgatan, Helsingfors. Eller snarare något som kunde ha varit Atlasbankens hus. Byggnaden som står i hörnet av Mikaelsgatan och Regeringsgatan ser nämligen ut så här:

Atlas idag

Foto: Helsingfors stadsmuseum

Och 1930 såg den ut så här:

2550 -580 . N25580

Foto: Eric Sundström, Helsingfors stadsmuseum

Varifrån kommer då bilden? Bra fråga. Troligen är det fråga om ett fasadförslag som aldrig blev verklighet. Enligt Helsingfors stadsmuseum ordnades det en arkitekttävling om Atlasbankens hus, som vanns av Jussi och Toivo Paatela. Bröderna Paatela hade tänkt bygga ett femvåningshus, men planen ändrades i sista stund så det blev ett åttavåningshus i stället. Kanske bilden är ett av tävlingsbidragen, eller kanske det är en av bröderna Paatelas tidiga skisser. Atlasbankens hus stod i vilket fall som helst färdigt i sin nuvarande form år 1929 och fasaden har inte bytt utseende sedan dess.

Synd att fasaden på bilden aldrig blev verklighet. Det är stilren art déco av ett slag som det inte finns särskilt mycket av i denna jugend- och funkisstad. (Huruvida man borde tala om art déco eller tjugotalsklassicism är en smaksak; den senare termen är förmodligen korrektare här i Norden, men å andra sidan öser båda stilarna ur samma källor.) Det geometriska och vertikala formspråket får en att tänka på skyskraporna i 1920-talets New York, eller varför inte Luxortemplet i Thebe. Och vilken imposant air av modärnitet! Det enda motstycket i Helsingfors är kanske Unionbankens hus i hörnet av Centralgatan och Alexandersgatan, ett kvarter västerut. Som också stod färdigt 1929.

Nåja, bröderna Paatela lyckades i alla fall med ingången:

2550 -579 . N25579

Foto: Olof Sundström, Helsingfors stadsmuseum

Stiligt så det förslår. Den där fonten praktiskt taget skriker art déco. Relieferna på dörrarna är gjorda av Gunnar Finne (mest känd för Topelius-monumentet ”Saga och sanning” på Esplanaden).

P.S. Bloggen har fått en ny ”undertitel”, efter en av Alma Söderhjelms essäsamlingar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s