Älskade, saknade

Som en pendag till mitt senaste inlägg: ett postkort från ofärdsåren.

älskade, saknade

Ofärdsåren – eller ”förtrycksperioderna i Finland” som Wikipedia envisas med att kalla dem – inföll 1899-1905 och 1908-1917. Under dessa år försökte Ryssland steg för steg avveckla Finlands autonomi och jämställa storfurstendömet med rikets övriga delar. Det var denna utveckling som till slut fick Eugen Schauman att gripa till pistolen. Helsingfors stadsmuseum berättar:

Finlands eget postväsen avvecklades, ryska språkets ställning blev officiell och antalet lektioner i ryska i skolorna ökades. Ryssar fick även tillträde till tjänster i Finland. Finländarna motverkade förryskningen med de medel som stod till buds. Motståndet antog många former. Censuren vakade över det tryckta ordet, och finländarna lärde sig använda omskrivningar och eufemismer. Finland framställt som en hotad ung flicka tjänade den fosterländska tanken. Den ryska dubbelörnen blev en hatad symbol för förtrycket.

Den 14 januari 1901 ersattes de finländska frimärkena med ryska dubbelörnmärken, vilket väckte stor förbittring. Finländska medborgare gav uttryck för sina känslor genom att sända varandra minneskort – sådana som kortet ovan. Under ofärdsåren trycktes otaliga symboliskt laddade postkort, föreställande flaggor, vapen, insjölandskap, Finlands mö (den finska motsvarigheten till Moder Svea), scener ur Fänrik Ståls sägner, o.s.v. Den mest berömda symbolen för Finlands kamp är förstås Edvard Istos målning Anfall som också den avbildades på otaliga postkort. Nu för tiden hänger den på Nationalmuséet.

Kortet ovan är inte det enda postkortet som avbildar de förbjudna frimärkena. Jag har sett åtminstone tre andra versioner av samma motiv. Här kan man beskåda en version, och här ytterligare en annan. Det tillverkades t.o.m. minnestavlor – kompletta med svarta sorgband – för att kommemorera de älskade, saknade frimärkena. Ett bevis på symbolernas makt över människorna…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s