Dagens ord: etagère

Nymöblerad är den lilla salen:
Runeberg på hvita piedestalen,
murgrönsrankan öfver spegeln kastad,
etagèren full med planchverk lastad,
väggen jemt i gråa fält fördelad
och i ljusgul bokfärg rundt panelad.

För två dagar sen besökte jag ett antikvariat och köpte K. A. Tavaststjernas diktsamling Nya vers (1895). Jag fäste mig vid dikten ”Epilog” eftersom den ger en så klar och tydlig bild av ett inredningen i ett finländskt övreståndshem ca 1890.

Lampan kastar rödt sitt sken från taket,
öppna dörren visar sofgemaket,
pianinots bentangenter blänka,
Goethes, Schillers gipsfigurer tänka,
och diskret är luften öfver öfvan,
fastän skalderna ju äro döfva.

Vad en etagère är visste jag dock inte, tills jag idag deltog i en guidad runtur på Arbetarbostadsmuséet i Alphyddan. I en av bostäderna fanns det nämligen en etagère, som visade sig vara en slags hylla där man kunde ställa fotografier och prydnadsföremål. Enligt guiden var det ganska ovanligt med sådana möbler i arbetarbostäder – gissningsvis för att arbetarbefolkningen inte hade så himla många prydnadsföremål till att börja med. Guiden förklarade vidare att man ofta placerade den finaste möbeln i hemmet mitt emot ytterdörren, så att den var det första en besökare skulle få syn på när han klev in i bostaden. Makes sense. Undrar om inredningsmagasinen fortfarande ger såna tips?

En sak som slog mig i arbetarbostäderna var den totala bristen på bokhyllor. Enligt guiden var det först på 1970-talet som folk började inreda med bokhyllor – det förblev visserligen oklart för mig om hon menade arbetarbefolkningen eller befolkningen i allmänhet. För i övreståndshemmen fanns det ju nog bokhyllor. (Fast kanske inte i alla?) Mycket måste förstås ha berott på personliga preferenser. I min pappas hem finns inte en enda bokhylla och då snackar vi 2014. Different strokes for different folks.

Ytterligare en aha-upplevelse upplevdes då guiden berättade att många av arbetarhusen som byggdes i början av 1900-talet var bebodda ända in på 1970-talet. Den sista bostaden vi besökte var just en sådan 1970-talsbostad, i ett trähus byggt 1909. I stället för att bygga nytt uppgraderade man helt enkelt de gamla husen efter hand, med elektricitet, vattenklosett, batterier (värmeelement som svenskarna säger), o.s.v. Det var först på 1980-talet som de sista trähusen revs och ersattes med höghus. Undrar om åttitalshöghusen kommer att överleva lika länge.

Vi avslutar med en bild på en etagère. Eller etagär, eftersom jag är svag för försvenskningar av franska ord. Ur den första upplagan av Nordisk familjebok.

Etagere

Annonser

2 thoughts on “Dagens ord: etagère

  1. Uppenbarligen var du med om en mer informativ guidning än den jag upplevde då jag besökte museet i fråga för ett antal år sedan. Nåväl, är kortfattad och länkar till en tv-rapportering från 1970 om trä-Böle http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/puu-pasila_17717.html#media=17727 .Som guiden antagligen berättade under turen utövade Helsingfors en aktivt passiv attityd till trähusen i staden (om än Vallgård räddades iom at vindarna vände och det uppstod en rörelse som arbetade för en upprustning av de gamla trähusen). Intressant stuff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s