Art deco i Helsingfors

Attention, s’il vous plaît! På Amos Andersons konstmuseum pågår just nu en sevärd utställning kallad Art Deco i konsten. France-Finlande 1905-1935. Utställningen handlar om art deco i Finland, men många av våra inhemska konstnärers (franska) förebilder finns också utställda. Några tankar från en person som besökte utställningen idag (och som aldrig gått en enda kurs i konsthistoria):

Det som imponerade mest var skulpturerna. Frågan är väl om bildhuggarkonsten någonsin upplevt en sådan storhetstid i Finland som på 1920- och 1930-talet. Wäinö Aaltonens massiva människohuvuden i svart granit och allegoriska kvinnogestalter i brons är helt enkelt fenomenala, bland det bästa jag har sett i skulpturväg. Men Viktor Janssons (Tove Janssons pappa), Gunnar Finnes och Felix Nylunds skulpturer kommer inte långt efter. Det är något i dessa konstnärers grovskurna, klassicistiska stil som tilltalar mig enormt. Kanske är det det att många av skulpturerna är allegorier, uttryck för någon idé eller tanke. Jag gillar inte realistisk konst, men å andra sidan har jag också lite svårt med fullständigt abstrakt konst. Ge mig symboler, ge mig allegorier, ge mig något som pekar mot någonting annat!

(Förresten, en annan tanke: Det sägs ju ibland att ögonen är själens spegel – är det därför Wäinö Aaltonens och Gunnar Finnes kvinnogestalter saknar pupiller? Är deras ögon tomma och blanka för att de inte ens skall föreställa riktiga människor, utan allegorier, muser, tankar och föreställningar som tagit människoform?)

Många av Aaltonens, Janssons och Finnes konstverk kan också beskådas ute på stan. På 1920- och 1930-talen beställde Helsingfors stad en hel mängd konstverk och reliefer av berömda bildhuggare, för att försköna stadsbilden och boosta en ung nations självförtroende. En av mina favoriter är Janssons Convolvulus i Kajsaniemiparken – den verkar liksom lite bortglömd där den står, anonym och oförklarlig, i almarnas skugga. Eller så riksdagshuset, 1930-talets ultimata art deco-Gesamtkunstwerk. (Note to self: besök riksdagshuset på nytt. Med kamera.)

En annan överraskning var Yrjö Ollila (1887–1932), en konstnär som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Jag tänker inte försöka förklara varför hans målningar tilltalar mig – förklaringen skulle utan tvekan bli pinsamt banal – men Ollila förtjänar ändå att nämnas här. Det var särskilt två tavlor som gjorde intryck på mig: en drömsk dekorationsmålning kallad Mor och barn på strandklippan och en storstilad dekorationsmålning kallad Staten och kaos (tror jag, don’t quote me on that) som var tänkt att uppföras i det nybyggda riksdagshuset, men som aldrig blev av.

ollilaLiksom många andra finländska konstnärer studerade Ollila i Paris, och enligt utställningskatalogen har Mor och barn på strandklippan “en arkadisk färgskala och känsla som lånar lika mycket från Gauguin som från Denis”. Vilket ju låter fint. De arkadiska dragen är i alla fall uppenbara, till och med för en icke-konsthistoriker som jag. Fast egentligen är målningen ju ganska tidlös: kvinnan och barnet kunde lika gärna sitta på en klippa i den nyländska skärgården som på någon skumhöljd homerisk ö. Klassicistiska motiv – ofta i form av antika kvinnofigurer, nakna dansare och dylikt – var för övrigt vanliga inom art decon, såväl inom bildhuggarkonsten, målningskonsten och keramikkonsten.

Jag kunde berätta mera om utställningen, men att beskriva en konstutställning i ord måste vara det onödigaste som finns. Om du råkar befinna dig i Helsingfors så gå till Amos Andersons konstmuseum, bums! Och om du inte råkar befinna dig i Helsingfors så har du tur: utställningen pågår ända till den 21 juli.

(Bilderna är från Amos Andersons konstmuseums hemsidor.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s