Tempora mutantur?

”Ryska talas i allt större utsträckning på gator och krogar; pälsprydda och parfymerade, flinktrutade och öfverhetliga svärma de åter omkring en, dykande upp med gud vet vad för slags afsikter i sina nobla harhjärtan.”

Runar Schildt i ett brev till Henning Söderhjelm julen 1918

Annonser

3 thoughts on “Tempora mutantur?

  1. Hej! Jag hittade din blogg genom att googla efter Alfred Kubins roman, och blev så förvånad över att någon skrivit om den på svenska. Och sedan tittade jag runt lite i ditt arkiv och hittade ett inlägg om min älskling Eduard von Keyserling! Du skriver ju bara om intressanta saker! Jag hade aldrig hört talas om Hanns Heinz Ewers, men han verkar ju toppen. Och nu MÅSTE jag läsa Hagar Olsson, tänker jag. Och Runar Schildt! Kan du inte tipsa om dina favoriter av honom? Och snälla sluta inte blogga nu när jag precis har hittat hit!

    • Hej Therese, kul att du hittade hit! Och kul att du blev intresserad av Runar Schildt – hans noveller är absolut läsvärda. Mina favoritnoveller är ”Häxskogen” och ”Zoja”, som båda ingår i Schildts sista och bästa novellsamling ”Häxskogen och andra noveller” (1920). Så det vore kanske en bra startpunkt. Schildts ”Zoja” filmatiserades förresten år 1921 av Mauritz Stiller under namnet ”De landsflyktige” – men tyvärr har inga kopior av filmen bevarats till våra dagar. Allt som återstår är ca sju minuter film… vilket är både ironiskt och tragiskt, med tanke på att det var en stor och påkostad produktion som såldes till flera länder. Sic transit o.s.v.

      Jag har onekligen varit ganska lat med bloggandet på sista tiden, men jag har inga planer på att sluta. (Jag hade faktiskt tänkt att mitt nästa blogginlägg skulle handla om Stillers filmatisering av ”Zoja” – så det var ju ganska lustigt att det blev tal om Runar Schildt!) Din egen blogg verkar förresten också mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s