Parlandiana

Boknörderi-varning! Jag råkade nyligen hitta (ännu) en intressant bok på Hagelstams antikvariat. Nämligen denna:

Now bear with me medan jag förklarar varför denna diktsamling – och inte denna diktsamling i allmänhet, utan just detta exemplar! – är intressant.

Örnulf Tigerstedt (1900-1962) var en finlandssvensk författare som debuterade 1918. Han brukar räknas till modernisterna, men skiljer sig på många sätt från sina medmodernister. För det första var Tigerstedt faktiskt ”modernare” än de flesta andra av våra modernistpoeter (tänk Södergran, Diktonius, etc.). Det är ju något av en paradox, att våra modernister i så ringa grad intresserat sig för den urbana storstaden och den moderna tekniken. (Ta bara Edith Södergran – hennes bildspråk med ”rosenaltaren” och ”septemberlyror” hör ju egentligen hemma i nyromantiken.) Tigerstedt var påverkad av den italienska futurismen och hans dikter speglar samtiden på ett helt annat sätt än Södergrans. Ett exempel:

Jag har ätit middag
med trävarudirektören
och superat med chefen
för Annonscentralen.
Och sanning var senaste plakatet
och gåtan löstes
diskret, exakt och odisputabelt
genom en enkel telefonpåringning
till Aktiebolaget Kredit,
upplysningsavdelningen.
(ur ”Balanserande konti”)

Så skall avantgardistisk dikt låta! Tyckte många i Europa och förvånansvärt få i Finland. Vid gränsen utkom 1928 och diktsamlingens omslag – med kronometer, skyskrapa och diverse geometriska former – vittnar tydligt om Tigerstedts beundran för den italienska futurismen. (Förresten, är det bara jag som tycker att huvudet påminner om en viss italiensk diktators?) Tyvärr representerar Tigerstedt också sin tid på ett annat sätt: han var en smygfascist. Alla modernister var inte apolitiska humanister eller vänsterintellektuella salongssocialister – det fanns också diktare, som i sin längtan efter mål och mening i en kaotisk värld, drogs till de svarta fanorna. Örnulf Tigerstedt var en av dessa diktare. För den som vill veta mera om Tigerstedts tankevärld rekommenderar jag hans essäsamling Skott i överkant (1934), en mycket läsvärd bok som avslöjar något om hur en relativt intelligent högerextremist kunde resonera på 1930-talet. Några av dikterna i Vid gränsen (1928) gör dock också ett rätt kusligt intryck:

Vilken kyla omkring mig,
vilken tystnad i de stora salarna,
i de väl ordnade facken,
där siffror och kalkyler
för länge sedan
efterträtt både Marseillaisen
och ”Människans Rättigheter”.
(ur ”Vite Faust”)

Men det intressanta med boken är inte dess författare. Det intressanta är tillskriften på försättsbladet:

Detta är, om jag inte misstar mig, Henry Parlands handstil. Då jag först fick syn på tillskriften kunde jag inte tro mina ögon – jag har aldrig tidigare sett, eller ens hört talas om, en bok med tillskrift av Henry Parland. Efter att ha jämfört handstilen med några brev skrivna av Parland, är jag dock ganska säker på att den faktiskt är skriven av honom. Döm själva:

Tillskriften lyder ”Die Neue Sachlichkeit sådan den kanske inte bör vara” och Henry Parland var, som känt, mycket intresserad av ‘den nya sakligheten’ (en stilriktning som uppstod i Tyskland på 1920-talet). Uppenbarligen har Parland köpt boken 1928 eller 1929 och gett den i gåva åt någon av sina bekanta (år 1929 åkte Parland iväg till Kaunas, Litauen, där han sedermera dog i scharlakansfeber). Den enda frågan som återstår är: vem har boken tillhört? En av Parlands Quosego-kompisar? Eller en av hans flammor? Tyvärr har ägaren inte skrivit sitt namn i boken, så frågan lär förbli obesvarad. En litteraturintresserad person, men vem?

Henry Parland i Kaunas 1929

Jag vet ärligt talat inte särskilt mycket om Henry Parlands och Örnulf Tigerstedts relation. De kände förstås varandra – 1920-talets finlandssvenska modernistkretsar var trots allt ganska små – men verkar inte ha haft mycket med varandra att göra. (I Per Stams avhandling om Henry Parland nämns Tigerstedts namn endast tre gånger.) ”För resten är Ulf något slags litterär ovän till oss båda” skriver Gunnar Björling år 1929 i ett brev till Parland. Så särskilt goda kompisar var de väl inte. Om någon läsare vet mera om saken så feel free att berätta!

Annonser

5 thoughts on “Parlandiana

 1. Vilken raritet! Att nyansera den södergranska modernismen något och lyfta fram även andra röster – motpoler – i tiden är uppfriskande. Det blir så lätt enkelspårigt när olika litteraturperioder ska beskrivas. Jag läser på om diktaren och finner att han innehade en ledande position inom något kallat ”Det svarta gardet”. Känner du till något mer om den gruppen?

  • ”Svarta gardet” var en sammanslutning grundad av några finlandssvenska författare på Söderströms förlag, men tyvärr vet jag inte mycket mera om gruppen än vad som kan läsas på Wikipedia. Till gruppen hörde förutom Tigerstedt också författare som E.R. Gummerus och Göran Stenius. I ”Åttio år av finlandssvensk litteratur” kallar Thomas Warburton dessa författare för ”intellektets romantiker” och konstaterar att deras högersympatier hade sin grund i ”det högre finlandssvenska borgerskapets villrådighet och vantrivsel i den nya tiden och ett sökande efter nya hållpunkter”. Samt – naturligtvis – traditionell finsk fosterländskhet (läs: antikommunism).

   Det är förvisso en intressant grupp! Särskilt Tigerstedt, vars dikter faktiskt är ganska bra. Och så är han naturligtvis intressant som tidsvittne och –tolkare.

 2. Ping: Goethes tvättnotor | Tiden och världen

 3. Ping: I marginalen | Tiden och världen

 4. Hej,
  jag är mer nyfiken på din Tigerstedt-bok Vid gränsen. Det är helt klart Henry Parlands hand som skrivit dedikationen på försättsbladet, och meddelandet är en intressant pusselbit för forskningen.
  Har du lust att kontakta mig om boken?
  Hälsningar
  Per

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s