En Nostradamus för vår tid

När han sedan satt på Oljeberget, trädde hans lärjungar fram till honom, medan de voro allena, och sade: »Säg oss när detta skall ske, och vad som bliver tecknet till din tillkommelse och tidens ände.» Då svarade Jesus och sade till dem: »Sen till, att ingen förvillar eder. Ty många skola komma under mitt namn och säga: ‘Jag är Messias’ och skola förvilla många. (…) Och många falska profeter skola uppstå och skola förvilla många. (Matt 24: 3-11)

Anton Johansen (1858-1929) – mera känd som ”Lebesbymannen” – var en enkel och outbildad fiskare från Finnmarken vars namn figurerade i de svenska och norska tidningsspalterna på 1910-talet. Orsaken var följande: enligt Johansen hade Jesus uppenbarat sig för honom en natt, låtit honom skåda framtiden och gett honom i uppdrag att stoppa det pågående världskriget. Att ett byoriginal utnämner sig själv till Herrens profet är kanske inte så ovanligt – då världen står i brand och framtiden är osäker tenderar antalet självutnämnda profeter att öka exponentiellt – men Johansen gick steget längre än de flesta andra: han reste faktiskt till Stockholm och Kristiania för att varna Sveriges och Norges regeringar och berätta om sina uppenbarelser för dem. Till skillnad från de flesta andra profeter gav Johansen också ut en bok om sina uppenbarelser – en bok som (om man får tro förläggaren) blev något av en succé och sålde i tiotusentals exemplar.

Den svensk-norske fiskarens Anton Johansen från Finnmarken Märkliga syner och förutsägelser om världskriget och folkens kommande öden utkom i Stockholm 1918. Jag råkade hitta broschyren på ett antikvariat i Helsingfors och kan ärligt talat säga att jag aldrig har läst något liknande. Johansen inleder med att beskriva hur han plötsligt vaknar på natten mellan den 13 och 14 november 1907 och finner sig omstrålad av ljus. Det är Jesus (vem annars) som kommit till Finnmarken för att utse Johansen till sitt vittne och låta honom skåda framtiden, så att han skall kunna varna mänskligheten för den kommande världsbranden. Människosonen spelar sedan upp det första världskrigets händelser för Anton, i bästa Johannes uppenbarelse-anda:

Då jag såg ned över Europas marker, såg jag striderna blossa upp mellan Serbien och Österrike. Därpå kom Ryssland med väldiga härmassor samt Tyskland med sitt larm. Jag hörde dån av strid och såg rök och stridsvimmel utefter hela tyska ostfronten. Jag såg hur Ostpreussen översvämmades och härjades av ryssarna. Därpå kommo Frankrike och England. Jag hörde Belgiens namn nämnas i främste rummet och namn på slagfälten i väster, däribland Antwerpen, Ypern och Marne.

Och så vidare och så vidare, från skotten i Sarajevo till revolutionen i Ryssland. Johansen får till och med se en glimt av inbördeskriget i Finland. Det hela är mycket imponerande, och vore säkert ännu mer imponerande om boken hade publicerats före världskriget. Intressant nog får Johansen inte bara bevittna kriget, han får också en chans att påverka dess utgång! Då Jesus nämner att Ryssland kommer att anfalla Sverige, ber Anton honom skona landet från en sådan olycka. Jesus funderar en stund och lovar att hans bön skall bli hörd – och otroligt nog låter Ryssland bli att anfalla Sverige! Tack Anton!

”Anything for my main man.”

Jesus berättar också vad som kommer att ske efter världskriget och vissa av hans avslöjanden är ganska out there. Ett exempel: år 1953 kommer Frankrike och Ryssland att anfalla Sverige och Norge. Orsak: Sverige-Norges handelspolitik i Mindre Asien. Frankrike kommer att jämna Göteborg med marken medan Ryssland invaderar från norr, understödd av ogudaktiga svenska socialister. (Att Anton Johansen hatar socialister är ganska tydligt.) Andra profetior är bara absurda i största allmänhet. Jesus avslöjar till exempel att en telegrafstation kommer att förläggas till Anton Johansens hus, att föreståndarinnan kommer att heta Ågut Eide och att hennes vikarie kommer att heta Olga Iversen. Tack för den informationen, Jesus! Som en liten bonus får Johansen också veta hur mycket han kommer att tjäna på sitt sillfiske under de närmaste åren (18 kronor 1915, 30 kronor 1916).

”Imponerande.”

Efter pratstunden med Jesus beslutar Anton Johansen att åka till Tyskland och varna kejsar Wilhelm för det kommande världskriget. Problemet är bara att ingen vill hjälpa honom. Johansen går till prins Bernadotte, som ber honom kontakta den tyska ministern, som ”var hetsig och bad mig gå min väg”. Han skriver till den svenska statsministern och väntar i ett helt dygn (??) men får inget svar. Det är inte lätt att vara profet! Historien berättar inte om de otacksamma ministrarna ångrade sig när kriget väl bröt ut, så vi måste anta att de gjorde det. Till slut lyckas Anton i alla fall sälja sin berättelse till ett par svenska tidningar – och resten är, as they say, historia.

Broschyren innehåller också ett kapitel om Anton Johansens liv och magiska krafter. De flesta av Johansens mirakel är inte särskilt övertygande (typ ”jag hade ont i armen men bad till gud och efter en vecka hade jag inte ont i armen mer”) men några är rätt underhållande. Johansen berättar till exempel om en dam som kommer för att träffa honom, men inte vet hans adress. Hon ber till gud om vägledning och följande morgon hittar Johansen en papperslapp med hennes namn och adress i sin ficka! Det slutar med att damen träffar Johansen och ger honom 50 kronor. The End. Johansen berättar också om sin förmåga att se Kains märke, som ”består i en bred svart rand över näsan och bort mot öronen”. Kains märke syns i ansiktet på personer som har begått mord. Bra att veta.

Artist’s rendition.

Det är lätt att skratta åt profeten från Finnmarken, men det är också lätt att tycka synd om honom. Johansen var uppenbarligen en mycket enkel och mycket religiös man, vars föreställningar om världen var ”formet av livets hendelser, sett mot religiøs bakgrunn og usvikelig tro”. En av Johansens arbetskamrater har senare konstaterat att ”den ærlige og naive Anton ikke på noen måte var en bevisst bedrager, han bedro bare seg selv”. Låt oss alltså avsluta med några överraskande fina bitar ur Johansens slutpredikan till alla världens politiker:

Fören ej krig mot nationer och folk utan mot det onda inom Eder och de onda, egoistiska och samvetslösa människorna ibland Eder själva.

Och till alla världens kapitalister:

Jag varnar kapitalisterna för att missbruka sin ställning, sin makt och sina medel, så att därigenom tvedräkt och strider skapas mellan folken och människorna i eget land.

Och till Gottland:

Jag uppmanar Gottlands bebyggare att vända sig till Herren, då stora lidanden vänta ön.

(Citaten är från Anton Johansens bok och Wikipedia.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s