Ännu mera ephemera!

Jag råkade hitta ännu en intressant meny från 1910-talet, denna gång en som jag aldrig sett avbildad tidigare. Menyn är daterad 17.2.1917 och tecknad i en lite annan stil än de tre menyer som jag presenterade senast. Orden ”Jardin d’Epicure” på blomkransen får mig emellertid att tro att den hör ihop med dem – det var ju så som Schildts och Söderströms förlagsfester kallades:

Hur menyns motiv skall tolkas – ett brinnande hjärta med bokstäverna GLZ, en segelbåt med två personer som drar västerut, och en blomkrans med texten ”Segla du min vän / men kom snart igen” – förstod jag till en början inte alls. Sedan insåg jag att bokstäverna i det brinnande hjärtat förmodligen var initialer, och efter lite detektivarbete (d.v.s. bläddrande i personregistret i Stjernschantz bok) började mysteriet lösa sig. Alltså: GLZ är lika med Gösta L. Zetterman, litterär rådgivare och disponent på Söderströms förlag. Den 1 mars 1917 lämnade han förlaget för att bli tryckerichef i Åbo… vilket betyder att menyn måste vara från hans avskedsfest. Det enda jag inte lyckats klura ut är vem den andra personen i båten är. Kanske Zetterman var nygift?

Hur som helst. Tänkte bara visa upp den här menyn också, eftersom den på sätt och vis hör ihop med de tre andra. Nästa gång blir det nåt mindre knappologisk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s